francúzske syry
Francúzska kuchyňa

Najznámejšie francúzske syry. Poznáte Brie, Camembert či Bleu?

Francúzsko je krajinou najrôznejších chutí. Okrem vína či sladkých dezertov sa táto krajina môže pochváliť aj bohatou ponukou tých najlepších syrov. Tvrdé, mäkké aj modré syry patria k obľúbeným francúzskym pochúťkam, ktoré nesmú chýbať na žiadnom stole. Poznáte tie najznámejšie a viete, k akému vínu sa hodia?

Tvrdé francúzske syry

Najznámejším tvrdým syrom je celkom iste Cantal, jeden z najstarších francúzskych syrov. Syr Cantal sa vyrába viac ako 2000 rokov. Zreje zhruba 3 mesiace, no starý Cantal môže zrieť až pol roka, vďaka čomu má výraznejšiu chuť. Vo vnútri má syr krémovejšiu štruktúru, kôrka je hrubá a sivastá. Tento syr sa hodí k ľahším červeným vínam, akým je napríklad Cabernet Sauvignon.

Ďalším obľúbeným tvrdým syrom je syr Comté, ktorý sa varí z mlieka kráv pasúcich sa vo výške 400 m.n.m. Horský syr sa vyrába v oblastiach na hraniciach so Švajčiarskom a jeho chuť sa odvíja od stavu samotných kráv. Najčastejšie je jeho chuť ovocná, slaná, prípadne pikantná a jemne orechová. Comté môžete podávať k Bordeaux, Gamay Noir či k bielemu Viognier.

 

 

Spoznajte najznámejšie francúzske vína a naučte sa, s čím ich kombinovať.

 

Mäkké francúzske syry

Brie – praotec všetkých francúzskych syrov. Jeho lahodnú chuť miloval už francúzsky panovník Ľudovít XIV., ktorý ho musel mať na stole každý jeden deň. Vyrábajú sa dva druhy – Brie de Meaux a Brie de Melun. Pomenované sú podľa miest neďaleko Paríža, v ktorých sa tieto syry vyrábajú. Chuť Brie najlepšie vynikne v spojení s červeným Beaujolais či Pinot Noir, milovníci bieleho si môžu naliať Chablis alebo lahodné Champagne.

francúzske syryNemenej známy je kvetinový francúzsky syr Camembert, ktorý sa už dlhé roky vyrába v oblasti Normandia. Camembert je mäkký syr krémovej konzistencie, jeho chuť sa postupne mení spoločne s jeho starnutím. Ak si ho chcete vychutnať tak, ako to robia Francúzi, nalejte si k nemu pohár Champagne.

Bleu – modré syry

Azda najobľúbenejším modrým syrom je Bleu d’Auvergne, ktorý sa zrodil v 19. storočí. Miestni farmári experimentovali s plesnivým žitným chlebom, pomocou ktorého sa snažili vytvoriť lahodný, aromatický a voňavý syr a my musíme uznať, že sa im to podarilo. Jeho chuť si užijete v kombinácii so sladkým Maury.

Ak ste ešte nepočuli o syre zvanom Roquefort, mali by ste to ihneď napraviť. Ide o jeden z najslávnejších syrov vyrábaných na juhu krajiny. Roquefort sa vyrába z ovčieho mlieka a zreje výlučne vo vlhkých jaskyniach. K tomuto polotvrdému plesňovému syru sa najlepšie hodí Sauternes.

Organizujete oslavu či firemný večierok? Jedlo nechajte na nás.

Postaráme sa o kompletný catering vrátane vín a syrov. 

 

Francúzske syry sa radia medzi najkvalitnejšie a najlahodnejšie svetové syry. Majú pestré a výrazné chute, vďaka čomu si z pestrej ponuky vyberie naozaj každý. Ak chcete, aby bol zážitok skutočne dokonalý, nezabudnite k syrom podávať aj kvalitné víno.

Foto: Unsplash

author-avatar

About Alexandra

Alexandra pre vás pravidelne pečie čerstvé texty zo sveta francúzskej kuchyne a gastronómie. Vo voľnom čase vášnivá čitateľka, cestovateľka a degustátorka nových chutí, počas dňa zodpovedná copywriterka a transcreatorka. Vo svete marketingu sa pohybuje viac než 8 rokov, počas ktorých neustále zbiera nové znalosti a skúsenosti.