Bouillabaisse je jednou z najznámejších a najtradičnejších polievok pochádzajúcich z francúzskej kuchyne. Táto lahodná rybacia polievka je známa svojou intenzívnou chuťou a bohatými arómami. Málokto však pozná príbeh jej vzniku. Prečítajte si, ako Bouillabaisse, po slovensky bujabéza, vznikla a objavte originálny recept na tento skvelý pokrm.
Francúzska kuchyňa je plná vynikajúcich špecialít s nezameniteľnou chuťou a arómou. Ak hľadáte inšpiráciu, francúzska kuchyňa vás nikdy nesklame. Jedným z obľúbených jedál, ktoré si vo Francúzsku môžete vychutnať, je aj rybacia polievka Bouillabaisse. Pokrm pochádzajúci z Marseille, ktorý sa preslávil po celom svete, má bohatú a zaujímavú históriu. Rovnako ako mnohé ďalšie francúzske špeciality.
Bouillabaisse vznikla vďaka miestnym rybárom
Prvé zmienky o ikonickej polievke Bouillabaisse sa objavujú až v 17. storočí. Jej vznik je úzko spätý s prístavným mestom Marseille v Provensálsku. Rybári kedysi trávili na lodiach celé dni aj noci, aby zákazníkom priniesli veľké chutné ryby.
Bouillabaisse by mala obsahovať aspoň 6 druhov rýb.
Keď sa vrátili do prístavu, v rybárskych sieťach im zostali malé ryby plné drobných kostí, ktoré nebolo možné predať. Ropušnica, morský vlk či treska. Hladní rybári preto nahádzali všetky rybky do veľké hrnca, v ktorom ich so zemiakmi, paradajkami a feniklom varili aj niekoľko hodín. Takmer hotový vývar následne dochutili cesnakom. Bujabéza sa postupne dostala z chudobných rybárskych lodí až do vychýrených reštaurácií a dnes je známa po celom svete.