francúzske dezerty
Francúzska kuchyňa

Choux au craquelin. Francúzske veterníky s dokonalou chuťou

Valentín sa nezadržateľne blíži a spolu s ním aj sladké prekvapenia pre našich najmilších. Či už chcete potešiť svoju lásku, niekoho blízkeho, alebo chcete urobiť radosť vlastných chuťovým pohárikom, máme pre vás skvelý tip. Recept na luxusné veterníky Choux au craquelin.

 

Základom je odpaľované cesto

Tradičný francúzsky dezert je ideálny na akúkoľvek príležitosť. Ak však vlastnoručne pripravené Choux au craquelin darujete na Valentína, verte, že na obdarovaného urobíte veľký dojem.

 

Náš TIP:
Pripravte si ružové valentínske veterníčky.

Ako?
Do cesta jednoducho pridajte potravinárske farbivo.

 

Lahodné veterníky totiž za svoju famóznu chuť vďačia nielen jemnému krému, ale najmä krehkému cestu a unikátnej chrumkavej „čapičke“ – craquelin. Tajomstvo tohto dezertu tkvie v choux – odpaľovanom ceste. Hoci je jeho príprava pomerne náročná, výsledok rozhodne stojí za to.

Recept na Choux au craquelin

Ak chcete, aby boli vaše veterníčky skutočne lahodné, vyhraďte si na ich prípravu aspoň dve hodinky. V prípade, že ste odpaľované cesto ešte nikdy nepripravovali, uvarte si chutný čaj alebo si otvorte fľašu francúzskeho vína a pokojne si na pečenie veterníkov doprajte celý večer.

Craquelin:

  • 100 g trstinového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g masla

Zmäknuté maslo zmiešajte s ostatnými surovinami dohladka. Cesto nechajte odležať v chlade a následne ho rozvaľkajte medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku asi 3 mm. Dajte ho stuhnúť do mrazničky.

Odpaľované cesto:

  • 80 ml mlieka
  • 80 ml vody
  • 60 g masla
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžicu krupicového cukru
  • 80 g hladkej múky
  • 3 vajcia

Mlieko s vodou priveďte k varu, pridajte maslo, soľ a cukor. Keď začne zmes vrieť, odstavte ju z ohňa a pridajte preosiatu múku. Zmes vráťte na platňu a vareškou prudko miešajte, kým sa cesto neprestane lepiť na steny hrnca. Následne cesto vložte do kuchynského robota a za stáleho miešania ho vychlaďte na cca 50 °C. Pridajte vajíčka a vymiešajte hladké cesto.

Cukrárske vrecúško naplňte cestom a následne nanášajte na plech vystlatý papierom na pečenie kolieska s priemerom 2,5-3 cm a hrúbkou asi 1 cm.

Z mrazničky vytiahnite craquelin, vykrojte z neho rovnako veľké kolieska, pritlačte ich na odpaľované cesto a plech dajte do rúry vyhriatej na 200 °C zhruba 20 minút.

Vyhladnuté koláčiky opatrne prekrojte a pomocou cukrárskeho vrecúška naplňte krémom.

Krém:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 2 lyžice vanilkového cukru
  • vanilkový struk

Smotanu priveďte k varu, odložte z ohňa a pomaly pridajte vanilkový cukor a struk. Nechajte vyhladnúť a dajte do chladničky.

Foto: Canva

author-avatar

About Alexandra

Alexandra pre vás pravidelne pečie čerstvé texty zo sveta francúzskej kuchyne a gastronómie. Vo voľnom čase vášnivá čitateľka, cestovateľka a degustátorka nových chutí, počas dňa zodpovedná copywriterka a transcreatorka. Vo svete marketingu sa pohybuje viac než 8 rokov, počas ktorých neustále zbiera nové znalosti a skúsenosti.