Francúzsky brunch alebo kráľovská kombinácia v jednom jedle

 | 
06/17/2023
 | 
3 min read
Featured Image

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vajce Benedikt, avokádový toast, čerstvý džús a voňavá káva. Základom je chutné jedlo a príjemná atmosféra. Víkendový brunch môže trvať aj niekoľko hodín a ak ste ho ešte nikdy nezažili, mali by ste to napraviť. Zistite, kde sa brunch vzal a prečo je taký obľúbený. Pozývame vás.

Písal sa rok 1895, keď sa v britskom časopise Hunter's Weekly prvý raz objavil pojem brunch (breakfastlunch). Britský spisovateľ a novinár Guy Beringer vtedy prišiel s myšlienkou neskorých nedeľných raňajok pre všetkých, ktorí prežili búrlivú sobotnú noc a prehnali to s alkoholom.

Brunch ako spoločenská udalosť

Spisovateľ dodal, že nedeľný brunch by mal byť veselou spoločenskou udalosťou, ktorá spája ľudí a pomáha im zabudnúť na všetky starosti z uplynulých dní. Táto myšlienka Britov natoľko oslovila, že sa brunch takmer okamžite stal ich obľúbenou víkendovou aktivitou.

Brunch Bratislava

Onedlho si neskoré raňajky všimli aj v Spojených štátoch. Bolo to preto, že cestujúci na transkontinentálnych cestách vlakom sa v často zastavovali na neskoré raňajky. Zvyčajne to boli celebrity, takže brunch sa v tomto období spájal s luxusom a pôvabom. Mnohé jedlá mali svoj pôvod vo francúzskej kuchyni, takže návštevníci si mohli pochutnať na špecialitách ako vajce Benedikt či Crêpes, chýbať nesmel francúzsky toast s avokádom a v tých najlepších podnikoch sa podávali aj ustrice.

Brunch sa stal obľúbeným spôsobom stravovania pre bohatú vrstvu obyvateľstva, ktorá mala viac voľného času v soboty a nedele. Spolu s tým sa rozvíjala aj kultúra kaviarní a reštaurácií, ktoré začali ponúkať brunchové menu a stali sa miestami spoločenských stretnutí.

Kombinácia obľúbených raňajkových a obedových pokrmov sa stala neodmysliteľnou súčasťou príjemného víkendu a postupne sa rozšírila do rôznych kútov sveta. Súčasťou pravého brunchu by malo byť aspoň 10 až 15 pokrmov. Obvykle sa začína raňajkovými jedlami, kávou, čajom či džúsom, postupne sa prechádza na výdatnejšie jedlá, ovocie alebo zeleninu.

Ak hľadáte dokonalé miesto pre nedeľný brunch, zastavte sa u nás a vychutnajte si pomalé ráno, ktoré trvá do obeda.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][basel_button color="white" style="round" size="large" align="center" title="Navštívte nás v Bratislave" link2="url:https%3A%2F%2Fwww.colette.sk%2Fvenceky-recept-paris-brest%2F|target:_blank"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_wp_posts number="5"][/vc_column][/vc_row]

Colette-Logo

O Colette

Autentická reštaurácia s modernou francúzskou kuchyňou v štýle Paríž na tanieri. U nás si vychutnáte francúzske špeciality, vynikajúce víno a originálne dezerty. Okrem toho pre vás každý víkend pripravujeme aj tradičný brunch. J´adore!

Krížna 8, 811 07 Bratislava,
Slovenská republika
Telefón: +421 908 889 308
Email: info@colette.sk

Otváracie hodiny

Vyzdvihnutie Vašich objednávok
v kamennej prevádzke - Krížna 8,
811 07 Bratislava

PONDELOK: ZATVORENÉ
UT - SO: 17:00 - 22:00
NEDEĽA BRUNCH: 10:00 - 15:00

Copyright © 2024 Colette Boutique s.r.o. | Všetky práva vyhradené