Červené alebo biele víno? Spoznajte základné pravidlá párovania jedla a vína

 | 
10/25/2023
 | 
3 min read
Featured Image

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Biele víno k rybám a červené k mäsu? Nie je to také jednoduché. Párovanie vína a jedla však nemusí byť náročné, ak viete, ako na to. Stačí vám poznať zopár základných pravidiel, vďaka ktorým sa z vás stane expert na kombinovanie vín a jedál.

Akonáhle spojíte víno s jedlom, vzniknú vám celkom nové chute a arómy. Víno totiž obohacuje a zvýrazňuje ostatné chute. Je preto dôležité vedieť, ktoré víno sa hodí k danému pokrmu.


Medzi základné pravidlá párovania vína a jedla patria nasledovné:

  • Všímajte si chute a vône.
  • Ťažšie jedlá kombinujte s ľahšími vínami.
    • Podávajte kontrastné spojenia vína a jedla.
    • Sladké vína podávajte k dezertom, suché k slaným pokrmom.
    • Plné vína kombinujte s výdatnejšími či krémovými jedlami.

    Someliér radí:


    Párovanie jedla a vína nie je zviazané prísnymi pravidlami. Dôležité sú vaše preferencie a chute. Nebojte sa experimentovať a ochutnávať nové vína.

     

     

    Červené víno nielen k mäsu


    Všeobecne platí, že červené víno sa skvelo hodí k červenému mäsu s vyšším obsahom tuku. Tuk v mäse pomáha zjemniť trpkú chuť tanínu a nechá vyniknúť ovocné tóny vína. Pri párovaní si však dajte pozor na ostatné chute. Ak je napríklad mäso podávané s výraznou omáčkou, prispôsobte jej aj výber vína.

     


    Plné červené víno, akým je napríklad Tian Ran, sa tiež dobre hodí ku korenistým jedlám a výdatným zeleninovým pokrmom s bohatými omáčkami. Červené vína môžete podávať aj k cestovinám, s rizotom či k syrom a jedlám s morskými plodmi. K syrom sa vynikajúco hodí napríklad suché Mondeuse s tanínmi na čiernych ríbezliach s čiernym korením.

     

    S čím párovať biele víno?


    Biele mäso, šaláty, zeleninové jedlá či ryby. Biele víno môžete párovať s korenistými, ako aj s ľahkými a sviežimi pokrmami. Ľahké a chuťovo jemné biele vína ako napríklad En Route Pour L’Apéro sa hodia k syrom či k šalátom.

     

    Víno a jedlo by sa malo dopĺňať a lichotiť si, nie sa navzájom prebíjať.


    Moulin, suché víno s príjemnou kyslosťou, sa zase hodí k ťažším jedlám, napríklad ku kačaciemu mäsu. A šumivé vína? Tie si najlepšie vychutnáte v kombinácii s morskými plodmi, jahňacím mäsom či ustricami.

     

     

     

    [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

    Colette-Logo

    O Colette

    Autentická reštaurácia s modernou francúzskou kuchyňou v štýle Paríž na tanieri. U nás si vychutnáte francúzske špeciality, vynikajúce víno a originálne dezerty. Okrem toho pre vás každý víkend pripravujeme aj tradičný brunch. J´adore!

    Krížna 8, 811 07 Bratislava,
    Slovenská republika
    Telefón: +421 908 889 308
    Email: info@colette.sk

    Otváracie hodiny

    Vyzdvihnutie Vašich objednávok
    v kamennej prevádzke - Krížna 8,
    811 07 Bratislava

    PONDELOK: ZATVORENÉ
    UT - SO: 17:00 - 22:00
    NEDEĽA BRUNCH: 10:00 - 15:00

    Copyright © 2024 Colette Boutique s.r.o. | Všetky práva vyhradené