Francúzska gastronómia ponúka množstvo regionálnych špecialít, ktoré milujú ľudia z celého sveta. Coq au Vin, francúzske madlenky, Ratatouille či žabie stehienka. Pri návšteve Francúzska budú vaše chuťové poháriky v siedmom nebi. A spoločne s nimi všetky vaše zmysly. A ak sa náhodou v blízkej dobe nechystáte do zahraničia, navštívte kúsok Francúzska priamo v srdci Bratislavy.
Objavte francúzske špeciality a poklady francúzskej gastronómie. Každý región má svoje vlastné špeciality a jedinečné chute, ktoré odrážajú miestnu kultúru, tradičné metódy prípravy a dostupné suroviny. Vydajte sa na cestu francúzskou gastronómiou. Čaká vás dobrodružstvo, ktoré vás nikdy neprestane udivovať. Francúzska kuchyňa ponúka pestrú škálu chutí, vôní a tie najlepšie recepty.
Marseille: Bouillabaisse
Horúce slnko, pôsobivá architektúra a morské plody priamo z rybárskej lode. To je Marseille, prístavné mesto Provensálska. Raj všetkých milovníkov francúzskej kuchyne, dobrého vína a morských plodov. Kde inde ochutnať tradičnú bujabézu, ak nie v mieste, kde sa táto rybacia pochúťka zrodila?
V Marseille sa nenachádza azda jediná francúzska reštaurácia, ktorá by v menu nemala tradičnú Bouillabaisse plnú morských plodov a zeleniny. Keď vás začcnú boleiť nohy po nekonečných prechádzkach historickými uličkami, vojdite do miestnej reštaurácie a objednajte si toto fantastické jedlo. Neoľutujete.
Nice: Ratatouille
Na juhu Francúzska leží vyhlásené Francúzskej riviéry. Už v 19. storočí sa Nice stalo vyhľadávanou destináciou, kam chodili oddychovať celebrity aj francúzska smotánka. Okrem pôsobivých promenád, azúrovo modrého mora a stoviek luxusných podnikov tu nájdete aj množstvo čerstvých bylín a zeleniny.
Po celom dni si tak môžete pochutnať napríklad na Ratatouille. Pod týmto názvom sa ukrýva jednoduchá, no ohromujúco aromatická zeleninová pochúťka, v ktorej nájdete baklažány, cuketu, paradajky, papriky a samozrejme aromatické bylinky.
Burgundsko: Coq au Vin
Mäkké mäso, červené víno, slanina, bylinky a štipka cesnaku. Kohút na víne je klasikou, ktorú musíte ochutnať. Verte či nie, no stačí jedno sústo a vy sa zamilujete. Božská omáčka okúzli vaše zmysly a vy zabudnete na všetko ostatné.
Vedeli ste, že…
… Boeuf Bourguignon zrejme nepochádza z Burgundska? Názov tohto jedla je s veľkou pravdepodobnosťou odvodený od vína, ktoré sa na jeho prípravu používa.
Bretónsko: Crêpes
Divoké morské vlny, slaný vánok, úzke uličky a usmievaví ľudia. Bretónsko je právom považované za mesto zázrakov a mágie. Ak by ste chceli ochutnať skutočnú bretónsku špecialitu, objednajte si tradičné placky Crêpes. Ich história sa začala písať v Bretónsku na severozápade Francúzska, odkiaľ sa však veľmi rýchlo rozšírili do celej krajiny. Bretónsko bolo v tej dobe chudobným regiónom a crêpes bolo pre miestnych obyvateľov pomerne lacným a jednoduchým jedlom.
Okrem toho vám jednoznačne odporúčame dopriať si pohár šampanského a tanier ustríc. Práve táto exotická delikatesa je jednou z lokálnych špecialít, na ktorú Francúzi žijúci v oblasti Bretónska nedajú dopustiť.
Alsasko: Tarte Flambée
Alsasko, región s výraznými nemeckými vplyvmi, ponúka svoju vlastnú verziu pizze nazývanú Tarte Flambée. Tenké a krehké cesto je pokryté smotanou, slaninou, cibuľou a syrom fromage blanc alebo crème fraîche. Výsledkom je jednoduchá, no nesmierne lahodná pochúťka.
Náš TIP:
Vydajte sa na alsaskú vínnu cestu, ktorá v sebe snúbi francúzsku a nemeckú skúsenosť.
Počas návštevy Francúzska sa snažte ochutnať všetko, čo miestna kuchyňa ponúka. Za vynikajúcim francúzskym jedlom ale nemusíte chodiť vždy do Provensálska či Bretónska. Foie Gras, Tarte Tatin aj pravé Champagne si môžete vychutnať aj v Bratislave. Navštívte reštauráciu Colette a vychutnajte si luxusnú francúzsku kuchyňu v Bratislave.
- Kam v Bratislave na najlepší brunch? No predsa k nám
- Ako vybrať catering: Kompletný sprievodca výberom dokonalého cateringu pre váš podujatie
- Teambuildingová večera vo francúzskej reštaurácii: Postaráme sa o váš nezabudnuteľný zážitok
- Originálny vianočný teambuilding: Usporiadajte firemný večierok v reštaurácii
- Ružová novinka v Colette: Exkluzívne francúzske makrónky