[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Tradičný francúzsky dezert Paris Brest v sebe skrýva nielen lahodnú chuť, ale aj zaujímavý príbeh svojho vzniku. Nazrite pod plátok krehkého odpaľovaného cesta a spoznajte jeho príbeh. A ako bonus vám prezradíme originálny recept na venčeky, ktoré sa vždy podaria.Cukrár s vášňou pre šport
Vznik ikonického dezertu má – ako takmer všetko z francúzskej kuchyne – skutočne zaujímavý príbeh. Za vznikom tohto receptu stojí mladý cukrár Louis Durand z mesta Maisons-Laffitte. Mladík žijúci neďaleko Paríža mal zrejme vášeň nielen pre cukrárske remeslo, ale aj pre cestnú cyklistiku.
V roku 1910 pripravil tento dezert k oslave legendárnych cyklistických pretekov Paríž – Brest – Paríž. 1200 kilometrov dlhé cyklistické preteky sa prvýkrát uskutočnili v roku 1891, posledný ročník sa uskutočnil v roku 1951. A hoci sú preteky Paríž – Brest – Paríž už minulosťou, Paris Brest dodnes patrí k najobľúbenejším francúzskym dezertom.
Odpaľované cesto s mousseline praliné
Vďaka cyklistickým pretekom si dnes milióny ľudí po celom svete môžu vychutnať jedinečnú chuť venčekov z odpaľovaného cesta plnených krémom mousseline praliné a posypaných plátkami mandlí.
Viete, ako pripraviť dokonalé odpaľované cesto?
Vyskúšajte náš recept.
Základom tohto krému je crème pâtissière a pasta praliné, ktorá vznikla dôkladným rozmixovaním pražených lieskových orieškov a karamelu.
Pripravte si venčeky (recept na Paris Brest)
Rovnako ako pri príprave veterníkov, aj tu začneme s odpaľovaným cestom. Pripraviť si ho môžete podľa nášho receptu, ktorý nájdete v článku o odpaľovanom ceste. Z odpaľovaného cesta si potom upečte venčeky – krúžky.
Nasleduje príprava plnky, ktorá sa skladá z dvoch častí.
Praliné:
-
- 300 g lieskových orechov
- 200 g cukru
- štipka soli
Rúru si predhrejte na 150°C, dajte do nej oriešky a pečte ich dozlatista. Kým sa orechy pečú, môžete si z cukru a štipky soli pripraviť karamel. Hotový karamel nalejte na papier na pečenie a nechajte stuhnúť. Upečené oriešky s karamelom pomixujte do hladkej hmoty.
Crème pâtissière:
-
- 750 g plnotučného mlieka
- 3 žĺtky
- 195 g cukru
- 45 g hladkej múky
- 45 g kukuričného škrobu
- 375 g zmäknutého masla
- vanilkový lusk
V 2/3 mlieka rozmiešajte cukor a priveďte ho do varu. 1/3 mlieka zmiešajte s múkou, škrobom a žĺtkami. Zmes následne vlejte do vriaceho mlieka a miešajte, kým hmota nezhustne. Krém nechajte vychladnúť a následne doň zašľahajte maslo a praliné.
Upečené krúžky z odpaľovaného cesta prekrojte, na spodnú časť nastriekajte krém, priklopte ich druhou časťou a nechajte stuhnúť. Pred podávaním ich posypte plátkami mandlí a jemne pocukrujte.
Voilà, Paris Brest ako z francúzskej cukrárne je na svete.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][basel_products post_type="new" columns="2"][/vc_column][/vc_row]