Francúzsko je krajinou najrôznejších chutí. Okrem vína či sladkých dezertov sa táto krajina môže pochváliť aj bohatou ponukou tých najlepších syrov. Tvrdé, mäkké aj modré syry patria k obľúbeným francúzskym pochúťkam, ktoré nesmú chýbať na žiadnom stole. Poznáte tie najznámejšie a viete, k akému vínu sa hodia?
Tvrdé francúzske syry
Najznámejším tvrdým syrom je celkom iste Cantal, jeden z najstarších francúzskych syrov. Syr Cantal sa vyrába viac ako 2000 rokov. Zreje zhruba 3 mesiace, no starý Cantal môže zrieť až pol roka, vďaka čomu má výraznejšiu chuť. Vo vnútri má syr krémovejšiu štruktúru, kôrka je hrubá a sivastá. Tento syr sa hodí k ľahším červeným vínam, akým je napríklad Cabernet Sauvignon.
Ďalším obľúbeným tvrdým syrom je syr Comté, ktorý sa varí z mlieka kráv pasúcich sa vo výške 400 m.n.m. Horský syr sa vyrába v oblastiach na hraniciach so Švajčiarskom a jeho chuť sa odvíja od stavu samotných kráv. Najčastejšie je jeho chuť ovocná, slaná, prípadne pikantná a jemne orechová. Comté môžete podávať k Bordeaux, Gamay Noir či k bielemu Viognier.
Spoznajte najznámejšie francúzske vína a naučte sa, s čím ich kombinovať.
Mäkké francúzske syry
Brie – praotec všetkých francúzskych syrov. Jeho lahodnú chuť miloval už francúzsky panovník Ľudovít XIV., ktorý ho musel mať na stole každý jeden deň. Vyrábajú sa dva druhy – Brie de Meaux a Brie de Melun. Pomenované sú podľa miest neďaleko Paríža, v ktorých sa tieto syry vyrábajú. Chuť Brie najlepšie vynikne v spojení s červeným Beaujolais či Pinot Noir, milovníci bieleho si môžu naliať Chablis alebo lahodné Champagne.
Nemenej známy je kvetinový francúzsky syr Camembert, ktorý sa už dlhé roky vyrába v oblasti Normandia. Camembert je mäkký syr krémovej konzistencie, jeho chuť sa postupne mení spoločne s jeho starnutím. Ak si ho chcete vychutnať tak, ako to robia Francúzi, nalejte si k nemu pohár Champagne.
Bleu – modré syry
Azda najobľúbenejším modrým syrom je Bleu d’Auvergne, ktorý sa zrodil v 19. storočí. Miestni farmári experimentovali s plesnivým žitným chlebom, pomocou ktorého sa snažili vytvoriť lahodný, aromatický a voňavý syr a my musíme uznať, že sa im to podarilo. Jeho chuť si užijete v kombinácii so sladkým Maury.
Ak ste ešte nepočuli o syre zvanom Roquefort, mali by ste to ihneď napraviť. Ide o jeden z najslávnejších syrov vyrábaných na juhu krajiny. Roquefort sa vyrába z ovčieho mlieka a zreje výlučne vo vlhkých jaskyniach. K tomuto polotvrdému plesňovému syru sa najlepšie hodí Sauternes.
Organizujete oslavu či firemný večierok? Jedlo nechajte na nás.
Francúzske syry sa radia medzi najkvalitnejšie a najlahodnejšie svetové syry. Majú pestré a výrazné chute, vďaka čomu si z pestrej ponuky vyberie naozaj každý. Ak chcete, aby bol zážitok skutočne dokonalý, nezabudnite k syrom podávať aj kvalitné víno.
Foto: Unsplash