Vôňa skaramelizovaných jabĺčok, roztopeného masla, škorice a lahodná chuť krehkého cesta. Presne taký je francúzsky jablkový koláč Tarte Tatin, ktorý očaril aj samotného Moneta. Jablkový koláč ste už zrejme ochutnali. Viete však, ako Tarte Tatin vznikol a ako ho pripraviť podľa pôvodného receptu?
Príbeh najslávnejšieho jablkového koláča Tarte Tatin sa začal písať už koncom 19. storočia v obci Lamotte-Beuvron ležiacej južne od Paríža.
Práve tu stojí hotel Maison Tatin, ktorý v tom čase viedli dve sestry Tatinové. Stéphanie a Caroline sa o hotel vzorne starali, no množstvo hostí a málo času mali za následok ich vyčerpanie.
Jedného dňa Stéphanie, ktorá sa väčšinou starala o kuchyňu, urobila pri pečení tradičného jablkového koláča obrovskú chybu.
Obrátený jablkový koláč
Hoci robila tento jablkový koláč už nespočetne veľakrát, unavená a vyčerpaná sa pozabudla a jablká nechala dusiť na masle s cukrom príliš dlho. Keďže však nechcela plytvať a hostia už čakali na svoj dezert, pokúsila sa koláč zachrániť.
Výsledok nehody v kuchyni prekvapil aj samotnú autorku receptu. Hostia si jej zachránený koláč nemohli vynachváliť.
Príliš tmavé jablká sa rozhodla prikryť cestom a takto obrátený koláč dala zapiecť do rúry. Keď tento „zachránený“ koláč naservírovala nedočkavým hosťom, ich reakcia ju skutočne prekvapila.
Hostia si jablkový koláč nemohli vynachváliť a Stéphanie sa rozhodla, že obrátený jablkový koláč Tarte Tatin zaradí do ponuky hotelovej kuchyne.
Legendárny koláč si však svetovú slávu získal až vďaka francúzskemu umelcovi. Maliar Claude Monet si Tarte Tatin natoľko obľúbil, že si ho objednával každé ráno. Po niekoľkých pokusoch sa mu dokonca podarilo získať od sestier Tartinových recept.
Recept na Tarte Tatin
Ak ste aj vy dostali chuť na krehký jablkový koláč, iste vás potešíme. Prezradíme vám totiž originálny francúzsky recept na lahodný Tarte Tatin.
Hoci sa dnes vo väčšine receptov objavuje už hotové lístkové cesto, pre dokonalý výsledok je dôležité, aby ste si ho pripravili sami.
Čo budete potrebovať?
cesto:
- 250 g hladkej múky
- 50 g krupicového cukru
- 125 g masla
- 1 vajce
- štipku soli
- štipku vanilky
jablká:
- 7 – 8 stredne veľkých jabĺk
- 300 g krupicového cukru
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
karamel:
- 200 g krupicového cukru
- 50 g masla
- 1/2 ČL soli
Prvým krokom je príprava jabĺk. Ošúpte ich, nakrájajte na osminky a vykrojte jadierka. Do formy nasypte cukor a za stáleho miešania ho nechajte skaramelizovať. Následne k nemu po menších kúskoch pridajte maslo, premiešajte a krátko povarte. Nakoniec pridajte štipku soli.
Hotový karamel odstavte z ohňa, poukladajte doňho kúsky jabĺk, stlačte ich k sebe a nakoniec posypte cukrom a vanilkou, prípadne škoricou.
Z múky, cukru, masla, vajíčka, soli a vanilky pripravte jemné cesto. To vyvaľkajte a prikryte ním pripravené jablká vo forme. Okraje zatlačte a cesto jemne poprepichujte vidličkou. Formu dajte do rúry vyhriatej na 180°C a pečte dozlata zhruba 45 minút.
Keď je koláč upečený, počkajte 5 až 8 minút a následne ho opatrne vyklopte.
FOTO: Canva a Pexels